Der var øl, ost og højt humør på Ølfestival 2025

Ølfestival 2025 kommer til at stå tilbage som den festival, hvor vi for alvor reintroducerede events. Brygger Talks og foredrag, boglancering, blindsmagninger, håndbryggerkonkurrencer og food pairings med øl og ost – der var rigeligt at vælge imellem for de omtrent 7.500 personer, der indfandt sig i Lokomotivværkstedet den 16. og 17. maj. Hvis altså ikke […]

Ølfestival 2025 kommer til at stå tilbage som den festival, hvor vi for alvor reintroducerede events. Brygger Talks og foredrag, boglancering, blindsmagninger, håndbryggerkonkurrencer og food pairings med øl og ost – der var rigeligt at vælge imellem for de omtrent 7.500 personer, der indfandt sig i Lokomotivværkstedet den 16. og 17. maj. Hvis altså ikke de mere end 800 forskellige øl fra de 72 deltagende udstillere var nok. Disse øl kunne gæsterne læse op på allerede før Ølfestivalen – 67 af udstillerne havde uploadet i alt 814 øl til Ølfestival.dk. 

Det kan godt være et uoverskueligt foretagende at skulle vælge mellem så mange øl, derfor havde Danske Ølentusiasters Ølinfo-hold sørget for at præsentere 20 forskellige forudfyldte såkaldte ølruter, man kunne følge. Er man til Schwarzbier? Tjek. Er man til fadlagret øl? Tjek. Tjekkisk Pilsner? … også tjek! Det er tredje år med ølruter, og feedback fra gæsterne har været overvældende positiv. Ølruter er kommet for at blive.

Godt øl til fans af belgisk øl

Festivalens uofficielle tema har været Belgien og belgisk øl. I samarbejde med Visit Flanders og Det Belgiske Hus havde vi besøg af brygmester hos Brasserie de la Senne, Yvan De Baets, og osteaffineur Frédéric Van Tricht. Flamske Van Tricht stod for to af de mest populære events under festivalen – der var fuldt hus ved begge smagninger. Van Tricht er tredje generation i en familievirksomhed, som oprindeligt blev oprettet af hans bedsteforældre. Virksomheden startede som en lille delikatesseforretning i en forstad til Antwerpen og er siden vokset til en imponerende ostemodningskoncern, som promoverer belgiske oste over hele verden. Faktisk er det takket være Frédéric, at belgisk ost blev sendt ud i rummet. “Vi sælger belgisk ost til specialiserede ostebutikker over hele verden. Det inkluderer en butik i Houston. Den ligger i nærheden af den berømte rumstation, og en af dens loyale kunder er astronaut. Da hun blev bedt om at vælge en ”guilty pleasure” til den internationale rumstation, valgte hun vores modne OG Kristal, en belgisk ost fra ‘t Groendal med så lang en modning, at den indeholder knasende saltkrystaller. Er det ikke fantastisk?”

Belgisk ost og øl, et match made in heaven

Det var Frédérics far, der opdagede, hvor godt belgisk øl og ost passer sammen. Han skrev endda to bøger om emnet. “Folk er hurtige til at sætte ost sammen med rødvin, men faktisk kolliderer de bitre tanniner i vinen med ostens høje fedtindhold. Denne kombination fremhæver vinens bitterhed og skjuler ostens bløde cremethed – næppe et ‘match made in heaven’. En dejlig skummende øl er en meget bedre idé. Den fede ost skaber et fedtlag på tungen, som øllets bobler bryder op igen. Din gane er forfrisket, og du er ivrig efter den næste bid.”

Det store udvalg af smagsvarianter gør også øl til en attraktiv ledsager til ost. “Du kan finde interessante øl, der kan forstærke eller supplere enhver ostes smag. En forfriskende syrlig geuze kan f.eks. kombineres meget harmonisk med en ung, syrlig gedeost på grund af lighederne. Du kan også gå efter kontraster i stedet. En blond øl med høj gæring som Duvel har en subtil bitterhed og syrlighed, som er dejlig sammen med en mere moden ost. Jeg elsker, når to lokale produkter fungerer så godt sammen.”

Belgiske ølhit 

Yvan De Baets afholdt et foredrag om den belgiske Saisons historie før festivalen, tiltænkt udstillerne. For udover at være chefbrygger og medstifter af Brasserie de la Senne, er han også international øldommer, ølskribent, gæsteforelæser og underviser på Meurice Institute for Brewing and Malting Science i Bruxelles. Men gæsterne skulle naturligvis ikke snydes for muligheden for at møde en af de helt store stjerner fra den belgiske brygverden, så også han afholdt to events på Ølfestival. Her blev tilhørerne budt på spændende og detaljerede historier om øllet og ikke mindst smagsprøver: Petit Boulba, Zinnebir, Brett Saison, Bruxellensis Reserva og den nye Coupage. Sidstnævnte er endnu ikke på det danske marked, men med gæsternes gode respons på øllet kan vi håbe, at den også finder vej til de danske ølhylder.

Mange madtilbud – men for lange køer 

I år havde Danske Ølentusiaster opgraderet madtilbuddet til fem forskellige foodtrucks, men det stod hurtigt klart, at det ikke var nok. Mange gæster oplevede alt for lange køer, og flere efterlyste den klassiske grillpølse med brød. “Vi er i gang med at indhente feedback fra gæsterne, så vi kan optimere til næste års Ølfestival – men én ting stod allerede klart, inden vi sagde farvel til de sidste gæster lørdag aften: Madsituationen skal være bedre. Det skal vi helt klart løfte til næste år,” siger festivalchef Rie Sørensen, der samtidig kan løfte sløret for næste års festival: “Vi glæder os til at byde jer velkommen den 29. og 30. maj 2026 til to dage med masser af øl og spændende begivenheder.”

[ug_unik_standplan]