Efter et besøg på Mikkellers Beer Celebration Copenhagen (MBCC) for nylig trænger jeg til en reboot.
Efter en omgang på MBCC med juicy IPA, fadlagrede imperial stout, surt øl og generelt “grænsesøgende øl” med ’”intense amounts of hops” må jeg back to basics.
På Ølfestival 2018 går jeg derfor efter de nøgne øl, dem hvor finesserne tæller. Dem, hvor det hele ramler, bare ved en lille fejl eller mangel.
De er dog også – på gode, gamle Ølfestival – lidt svære at finde, så et par andre varianter er sluppet igennem filtreringen, men mon ikke det går alt sammen efter forbrug af en håndfuld af de røde poletter på festivalen.
Her er de 10 øl, som jeg går efter. 
Christian Andersen
Ølblogger og ølskribent

1. Codename Skovdal (Lys ale, 5%)

Når man taler IPA, er det altid de amerikanske varianter, det handler om. Den engelske er stort set glemt. Danmarks måske bedste brygger, Christian Skovdal Andersen, BeerHere og andet godt, har heldigvis ikke glemt typen.
Christian Skovdal Andersen og Spybrew, stand: C-06

2. Cph All Night (alkoholfri Pale Ale, 0,5 %)

Bryggerne, industri såvel som craft, er generelt på kravlestadiet, når det gælder alkoholfrie øl. Nu forsøger Skands også at brygge en alkoholfri øl. Mon den også er en dårlig efterligning af originalerne, typisk pilsner, eller opstår der en genre i sig selv? Alkoholfri og -svage øl kommer vi til at se mange af fremover, fordi efterspørgslen af en eller anden grund er stor.
Skands, stand: D-01

3. ”UW” (IPA, 6,3 %)

For en del år siden kaldte jeg i Jyllands-Posten Søren Parker Wagner fra Dry & Bitter for Danmarks mest talentfulde brygger. Det blev både han og jeg drillet med. Nu er latteren forstummet. Dry & Bitter er et bryggeri med det højeste bundniveau, især på de tørre og bitre øl. UW blev for nylig kåret til den bedste IPA ved en blindsmagning i magasinet Whisky & Rom.
Dry & Bitter, stand: C-18

4. 1367 (Pilsner, 4,7 %)

Krenkerup laver suveræne pilsnere. Måske fordi de sværger til tyske brygmestre. Deres ”1367” er en klassisk pilsner af den sydtyske skole. Sprød, perlende, god krop. Malten styrer showet. Men underspillet. Alt er underspillet, undtagen smagen. Snappy, bitter finish af ædle humletyper.
Krenkerup, stand: D3

5. Bøgedal IPA #Orange, (IPA, 6,7 %)

Det er for mig, som har en gammel kærlighed til de sjældent, velbryggede godtøl fra Bøgedal, nærmest en tragedie, at Bøgedal, selv Bøgedal, er begynd på alt muligt andet. At de ikke har ladet tiden stå stille på bryggeriet i Vejle Ådal og bare fortsat med deres nektar af godtøl. Men mon ikke, at der er spor af kvalitet i deres IPA #Orange også.
Kvickly Allerød, stand: C-13

6. Godt Øl (Pilsner, 4,6 %)

Pilsner er måske ikke Jørgen Fogh Rasmussens speciale. Men en chance skal den have, for det er sjældent, at den gode brygmester fra Hornsherred skuffer. Godt Øl er ufiltreret og upasteuriseret. Men ikke vi nærmer os en kellerbier. Hornbeer er lige sat til salg. En æra i den danske ølrevolution er slut. Hornbeer, stand: B-09

7. Albani Økologisk Polaris US Lager (Pilsner, 4,8 %)

Albani har være en joke blandt ølentusiaster i mange år, men Royal Unibrew med deres subbrands Albani, Kissmeyer, Schiøtz, Lottrup og sikkert et par andre brands spiller hårdt ud i disse år, og overtrumfer efterhånden den direkte konkurrent Carlsberg. Albanis Witbier, Dark Ale og Mosaic IPA er absolut gode til prisen, når de er friske, især Dark Ale. Glæder mig faktisk til noget Polaris, ikke mindst fordi mit speciale er lagerøl.

Theodor Schiøtz Brewing Co., stand: C-19

8. Fuller’s Bengal Lancer (klassisk IPA, 5,0 %)

Endnu en engelsk IPA, yes sir! Hvis Fuller’s ikke kan frembringe en klassisk, engelsk IPA, så står den gamle verden ikke længere. Fuller’s er normalt et meget sikkert valg, især London Porter, selvom der er fusere imellem, fx Oliver’s Island, en golden ale.
One Pint, stand: D-10

9. Omnipollo – Mazarin (Lys ale, 5,6 %)

En lys ale fra…. Omnipollo? Ikke en kageagtig imperial stout på +10 procent. Omnipollo har aldrig været min kop kage, selvom jeg godt kan følge interessante spor i hans øl. Jeg tager chancen og springer på hans lyse ale i håbet om, at han også kan underspille sine virkemidler. 

Vielviel Mehr, stand C-17

10. Håndbryggerne

Mon ikke, at der er noget. På håndbryggernes stand plejer der at være alt. Så mon ikke også, at der er noget. Lyse lagerøl eller ales for eksempel stille og rolige. Back to basics. Ikke så meget dér. Jeg håber.

Håndbryggerne, stand: A18