Fuld fart over feltet på Ølfestival 2023

Der blev skålet, sunget og smagt øl i lange baner på dette års Ølfestival, hvor flere end 6.800 gæster lagde deres vej forbi.

Selvom stemningen på Danske Ølentusiasters Ølfestival altid er i top, var det som om gæster og bryggerier formåede at finde et endnu højere gear i år, hvor solen igen stod højt på himlen, og øllet flød. De 80 bryggerier, der havde booket stand havde tilmeldt 752 øl på Ølfestival.dk, men hvor mange øl, der reelt set blev tilbudt de mere end 6.800 betalende gæster, er ikke til at sige, da ikke alle udstillere gjorde brug af muligheden for at tilmelde deres øl. Et slag på tasken er, at der i hvert fald var mere end 850 forskellige øl at smage på. Det gjorde det selvsagt umuligt at nå hele vejen rundt, selvom det målt på publikums høje humør lod til, at flere gjorde et ihærdigt forsøg.

Om det var det gode vejr eller de mange fremragende øl som satte gang i festen, skal være usagt, men mon ikke begge faktorer spiller ind. I haven nød gæsterne godt af høje temperaturer og mange solskinstimer og kolde øl fra Aarhus Bryghus, Lund Teknik, Dry & Bitter, Hancock – og så også lige Gamma, der under opsætningen af festivalen blev flyttet ud på en ledig plet på græsset. Inden for formåede hallen at holde en tilforladelig temperatur, trods de store vinduespartier og den skarpe sol, så festlighederne spredte sig godt ud over de to områder, hvilket gav en fornuftig plads til, at gæsterne kunne boltre sig blandt godtøl og godtfolk. 

Udstillerne bød på smagsprøver af pilsner til syrligt øl og alt midt imellem. Derudover var der færdigblandede cocktails, mjød, kombucha og selv vin fra Holtensminde Vingaard, hvor de gæster, der var gamle i gårde, kunne genkende den tidligere indehaver af Hornbeer, Jørgen Fogh Rasmussen, bag disken. Han var langtfra den eneste af de ølglades ølhelte, der var mødt op, og med fare for at glemme nogen vil jeg undlade at remse dem op. Men der var i hvert fald rig mulighed for at få en snak om gamle- såvel som nye dage i øllets verden med både nuværende og tidligere branchefolk fra hele landet.

Snakken gik lystigt, og i nogle tilfælde gik den over i sang – måske på baggrund af de mange alkoholtunge øl, som prægede dette års festival. Fadlagret stout, ofte på whiskyfade, var der mange af, ligesom der – naturligvis fristes man til at sige – var mange IPA’er af forskellige vindstyrker, men også lettere pilsner-varianter kunne man få hos de fleste stande. Dertil kunne man opleve en voksende, omend stadig lille interesse for saison-øllet, som blev præsenteret i lette udgaver til tunge fadlagrede udgaver og sågar en enkelt grøn udgave tilsat mynte. Generelt set var udbuddet stærkt varieret, ligesom variationen blandt udstillere – store som små – gav en Ølfestival med stor diversitet og glade miner.

Glade miner var der også hos festivalledelsen, hvor festivalchef Rie Sørensen også fremhæver den gode stemning i Lokomotivværkstedet:

“Vi har været glade for at opleve en rigtig god stemning blandt gæster og udstillere, og her på bagkant af Ølfestival 2023 må vi bare sige, at vi allerede ser frem til en mindst lige så god festival den 24.-25. maj næste år. Men jeg er også sikker på, at de mere end 180 frivillige, som har løftet den store opgave, og gjort Ølfestival til det den er, sætter pris på et par dages hvile, før vi går i gang med planlægningen af Ølfestival 2024,” siger festivalchefen med et stort smil.

Og hvile, det var der nok også en del udstillere og gæster, der havde brug for i dagene efter… 

[ug_unik_standplan]