Naturligvis er smag og behag individuelt, men jeg giver gerne en række gode råd og tips til. hvad man skal smage.
Allerførst de gode råd: Begynd med at nyde de lyse og lette øl og slut af med at smage de mørke og stærke øl. Dernæst; spild ikke tiden med at stå i kø til en stand. Der er altid andre spændende øl i nærheden. Derudover, af hensyn til alle andre gæster; når du har fået din smagsprøve, så lad være at blive stående foran standen. Gør plads til andre gæster. Og sidst men ikke mindst; er vejret godt, så gå ud haven engang imellem og træk frisk luft. Man kan nemt blive lidt ør i hovedet, hvis man er indenfor hele tiden.
Jeg vil ikke giver råd til, hvilke stande man bør besøge, men hvilke 20 øl man bør smage. 20 øl lyder måske af lidt meget – men der er jo tale om smagsprøver – og det svarer jo ikke til mere end fire fadøl, og da mange er til festival i fire til seks timer, bør de fleste kunne klare det.
Endnu er elektroniske festivalguide ikke helt opdateret, men mine aktuelle bud er her og nu, torsdag den 16. maj, en uge før festivalstart, følgende:
1. Svaneke Bryghus (stand B-04) har efterhånden brygget en del økologiske, lavalkoholiske øl. Hamp og humle er i familie sammen, så hampøl er ikke så unaturligt. Men man bliver næppe skæv af Don’t Worry Hemp Ale på 0,5 procent.
2. Det Tynde Øl fra Aarhus Bryghus (stand A-07) er en dejlig, amerikansk pale ale på blot én procent og givetvis perfekt til en blød begyndelse på ølfestivalen.
3. Gamma Brewing Company (stand D-08) er blandt de meget roste, danske bryggerier, så hvorfor ikke snuppe en Microcosm, der er amerikansk pale ale på blot 3 procent. Gamma Brewing Company hører hjemme i Nordsjælland og er blandt de bryggerier, der satser voldsomt på dåser.
4. Ørbæk Bryggeri har for første gang i mange år deres egen stand (stand A-13) – tidligere har de været en del af One Pints stand. I år har de flere interessante, nye øl med. Blandt andet en vildgæret Fynsk Forår på 4,8 procent, der er lagret på fad. Den bør smages.
5. Vi bliver på Fyn, og Tiergarten Barrelaged Golden Sour på 5,4 procent fra Ugly Duck Brewing Co. (stand A-29) skal smages. Det er en forrygende sur, som høstede fem ud af seks glas i ØLentusiasteN nr. 109 (Tiergarten serveres kun lørdag).
6. Der fortsættes i de sure øl, som er ganske hipt lige nu. Musicon Mikrobryggeri (stand D-20) præsenterer en Berliner Weisse; Der Berliner Blåbær på 3,8 procent. Bryggeriet fra Roskilde har generelt et høtj og meget interessant niveau, så Der Berliner bør smages.
7. Bryggeriet Åben (stand C-03) er især kendt for deres New England IPA’s, som de har høstet stor anerkendelse for. Men nu har de også lavet en Berliner Weisse, Stolen Fruit, Red Berries, på 5,4 procent.
8. Så er er der tid til en bajer og en tur i haven. Besøg hyggelige Hancock, som du finder under træerne. Nyd en frisk Høker Bajer, som er en traditionel pilsner på 5 procent. Selv om du har smagt den før, er den altid en fornøjelig oplevelse. En af Danmarks bedste pilsnere.
9. Hos To Øl CPH (stand A-17) finder man en altbier på 6,8 procent. Det er ikke normalt, altbier plejer at ligge et par procent lavere. Det er et collab mellem To Øl CPH og Mikkeller. Altbier drikkes normalt ultrafrisk i 20-25 centiliter glas, men mon ikke en smagsprøve på 10 kan gå an.
10. Elderflower Session IPA, en hyldeblomst session IPA på 5,0 procent. Det lyder spændende. Hvad dominerer, hyldeblomsten eller humlen? Eller er det letdrikkelig session IPA i fuldendt balance. Få svar på spørgsmålet på Nørrebro Bryghus’ stand (stand C-16).
11. Interesseorganisationen Det Fri Øl har deres egen stand (stand A-05). Her finder man blandt andet Ølværket fra Esbjerg, som har Saison of the Witch på 6,5 procent, der naturligvis er en Saison. Smag den og hør samtidigt om Det Fri Øl, som består af mindre og uafhængige bryghuse.
12. Hornbeer (stand B-09) har skiftet ejer og flaskestørrelse fra 50 til 33 centiliter. Men holder bryggeriet niveau? Den politiske vinkel er der stadigvæk. Så mon ikke, at Brexit, en Amerikansk IPA på 5,9 procent, vil være et spændende bekendtskab.
13. Nu trænger man måske til belgisk inspireret øl. Fanø Bryghus (stand D-01) er næsten altid garant for nogle spændende øl, selv om det måske ikke er de belgisk inspirerede øl, bryghuset gør mest i. Beer Geek Slumber Party – tripel-variant på 9,4 procent – er sikkert fin, inden man begynder på de sorte og mere tunge øl.
14. Old Hat Brewing Company (stand C-08), som historikeren Thomas Kastrup står bag, er en af upcoming-standene, hvor nye og små bryghuse udskænker øl, der næsten ikke har været på markedet endnu. Old Hat Brewing Companys mål er at lave øl med historie, og mon ikke at Churchill – Gentle Smokey Stout på 8 procent – er en historisk oplevelse.
15. Thisted Bryghus’ ikoniske Limfjordsporter fylder 30 år i år, og bryghuset (stand D-04) sætter alle sejl til. Blandt andet med en særlig udgave af porteren på 8,2 procent, som har ligget tre måneder på Bourbon/Thy Whisky-fade og tilsat et par flasker Wild Turkey Bourbon (fås kun lørdag).
16. Brew42 & Agile Brewing (stand A-02) hører til upcoming-standene. Aarhusianske Brew42 og Jacob Fink præsenterer en fadlagret Baltisk Porter på 10 procent, som beskrives som en potent, kulsort smagsbombe med masser af karakter fra fem forskellige ristede malte. Nedgæret til balance med engelsk alegær og afrundet med bourbon og egetræ.
17. One Pints Stand (stand D-11) har nok gode og spændende øl til, at man ikke behøver at besøge andre stande. Men skal man nøjes med én, må anbefalingen være belgiske Duvel Barrel Aged på 11,5 procent, der er lagret på Bourbonfade. Den skal nok få mange tilhængere.
18. Festlige Syndikatet fra Djursland (stand B-08) er tilbage på Ølfestival med fuld sortiment og øl med personlighed, som de selv siger. Festaben, en Imperial Rum Stout på 10 procent, er helt sikkert et bekendtskab værd.
19. Kvickly Allerød (stand C-15) har rigtigt mange spændende øl og bryggerier på hylden. Det er også en stand, man givet kan bruge hele ølfestivalen på. Men en øl der bør smages, er EVEN MORE DEATH, imperial stout på hele 12 procent, et collab brygget af engelske Northern Monk og dansk-amerikanske Evil Twin.
20. Sidste øl på listen, der bør smages, er Fuel To Fire fra Amager Bryghus (stand D-06), som har 20 forskellige, spændende øl på fad. Fuel To Fire er en kraftfuld stout på 16 procent, som er krydret med kaffe, vanilje og kakao. Den med på Mikkeller Beer Celebration Copenhagen og rygtet vil vide, at den er mild og imødekommende.
Som der kan ses, er der på denne liste af forslag en udpræget tendens til anbefalinger af syrlige eller fadlagrede øl. Det kan der givetvis læses mere om i ØLentusiasteN #110, der udkommer i begyndelsen af juli. Indtil da kan du gå på opdagelse i samtlige numre af magasinet lige her.
Her og nu – den. 16. maj – havde blandt andre Broaden & Build, Herslev Bryghus, Bryghuset Møn, Alefarm Brewing, Dry & Bitter, Bad Seed Brewing, Ølsnedkeren, BRAW, Det Lille Bryggeri eller Det Belgiske Hus oprettet nogle øl i den elektroniske festivalguide. Måske havde anbefalingerne set anderledes ud, hvis de havde gjort det.