Ølfestival: Wordenskjolds anbefalinger

Belgisk, tysk, dansk. Lyst, humlet, sort. Claus Jacob Wordenskjold, modtager af Danske...
Som sædvanlig kommer jeg her med mine anbefalinger til, hvilke øl jeg synes ser spændende ud på Ølfestival. Da det ikke er alle bryggerier, der – her mandag aften – har opdateret, hvilke øl de medbringer, er listen lavet ud fra de øl, som jeg ved kommer med. 
En stand, som altid skal nævnes er Haandbryggernes. Da udvalget skifter flere gange dagligt under hele festivalen, er det svært at nævne en enkelt øl derfra. Listen over anbefalingerne er lavet ud fra mine personlige præferencer, og hvilke bryggerier jeg ved plejer at levere varen.
1. Standløven (Belgisk Wit på 5%). Syndikatet er tilbage med egen stand på Ølfestival. Syndikatet er altid garant for sjov i gaden. Vi starter her i ro og mag med en belgisk Wit, inden der kommer for meget fest på Syndikatets stand. Standløven er peppet lidt op med amerikanske humler i forhold til en traditionel Wit. Det kan gøre lidt ved friskheden. Syndikatet, stand B-08.
2. Weisse Thilde (Hefeweizen på 5,6%). Bang & Harbo var med i finalen om Årets danske Ølnyhed 2018. Ovenikøbet med to øl. Efter at have smagt en frisk Wit, synes jeg, vi skal smage det tyske svar. Weisse Thilde vandt VM i håndbryg i 2016 og bliver spændende at smage. Den er tilmed mæsket ved temperaturer, der fremhæver frugtesterne, så frem med The Banana Boat Song… Bang & Harbo, stand C-11.
3. Erdbeer-Liebe (Amager Sour på 4%). Årets danske Bryggeri, Årets danske Ølnyhed og Den danske Ølpris. Amager Bryghus er svære at komme udenom. Vi kombinerer Amager Bryghus med en af de meget populære øltyper pt., Berliner Weisse. Amager Bryghus kalder Erdbeer-Liebe for en Amager Sour. Denne er tilsat jordbær. Et stort tillykke til Amager Bryghus med de fine priser. Og glem nu ikke at smage nogle af de andre fine øl, som Amager har med, inklusive Black Nordic Skies, som blev kåret som Årets danske Ølnyhed 2018. Amager Bryghus, stand D-06.
4. Belle Saison (Saison på 7%). Et af de nyere bryggerier i Danmark er Thyras Bryg fra Roskilde, som Michael Lind Olsen står bag. Thyras Bryg kan findes på det nye Upcoming-område på festivalen, hvor der også er andre spændende, nye bryggerier. Jeg vil glæde mig til at smage, hvad Michael har fået ud af den klassiske ølstil Saison. Thyras Bryg, stand C-07.
5. Microcosm (Amerikansk Pale Ale på 3%). Nu skal der lidt humle i glasset. Og hvilket bryggeri er bedre til det end et af Danmarks bedste til humle; Gamma. Vi lægger blødt ud med en APA på kun 3 procent. Jeg forventer mig en letdrikkelig, men velhumlet pale ale, der dufter godt af amerikanske humler. Gamma Brewing Company, stand D-02.
6. Bryg 61 (New England IPA på 5,5%). En af ÅBENbaringerne på sidste års festival var for mig Bryghuset Åben. Jeg skal helt sikkert forbi Philip og (igen) smage deres signaturbryg Bryg 61, som er en fin repræsentant for New England IPA. Men for en ananaselsker som mig, så kommer den også til at stå på Sundancer Pineapple. Bryghuset Åben, stand C-03.
7. Eksen (Imperial IPA på 7,2%). I Roskilde åbnede Musicon Mikrobryggeri for præcis et år siden. Her huserer Jonas og Peter. Og de øl, jeg har smagt på det seneste fra dem, lover godt. Her tager vi en af de tungere sager, der både har noget sødme, maltkrop og masser af humle. Musicon Mikrobryggeri, stand D-20.
8. OMEGA VORTEX (Amerikansk IPA på 8,7%). DDH er det nye sort inden for IPA’er, Double-Dry Hopped for dem, som har brug for en forklaring. Vi slutter humlerundturen hos nogle af de bedste til denne ølstil. Northern Monk fra Leeds, England, har sammen med Equilibrium og Other Half fra New York, USA, lavet denne humlebombe. Kom og få smæk for alle skillingerne i denne meget hazy, juicy og moderne udgave af en IPA. Kvickly Allerød, stand C-15.
9. Mark Kirsebær Fadlagret (Frugt lambic på 4,8%). Jeg afholdt en ”lyserød smagning” søndag, hvor vi smagte syv øl tilsat frugt. Vinderen blev den almindelige Mark Kirsebær. Men mon ikke en fadlagret version er lige det, vi skal bruge til at nulstille smagsløgene efter en stribe humlede øl. Herslev Bryghus, stand C-26.
10. Limfjords-Porter Barrel Aged Thy Whisky (Baltisk Porter på 8%). Nu er vi langt over halvvejs på min liste over 16 øl. Og her kommer den første mørke øl. Øllets gentleman bliver 30 år i år. Peter ”Klemme” Clemmensens Limfjordsporter har fået sin egen jubilæumsstand. Her kan Limfjordsporteren smages i flere forskellige udgaver. Jeg har ikke smagt den, der har været lagret på Thy Whisky-fade – endnu. Limfjords-Porter Jubilæums Stand, stand D-04.
11. Herodes Barley Wine (Amerikansk Barley Wine på 9%). For et par år siden smagte jeg en helt utrolig dejlig Barley Wine, som er en af mine yndlingsølstilarter, fra Herodes. Forhåbentlig kan denne udgave leve op til mine høje forventninger. De har mange andre øl, som lyder meget spændende, med, så det bliver nok ikke ved én smagsprøve her. Herodes, stand D-15.
12. Straffe Hendrik Heritage 2017 (Quadrupel på 11%). Jeg besøgte tidligere i år Belgien, hvor vi boede i Brugge. Desværre blev det ikke til et besøg på De Halve Maan, som ligger meget centralt. Deres flagskib er i mine øjne Straffe Hendrik Quadrupel. Heritage-serien er deres fadlagrede udgaver, hvor 2017-versionen er lagret på Whisky-fade. Da Det Belgiske Hus ikke har alle øl på hele tiden, kan det være, at man på deres stand skal finde noget andet, men jeg er sikker på, at Ralf og hans team kan guide jer til noget godt, hvis I kommer forbi, hvor denne ikke er på. Det Belgiske Hus, stand C-09.
13. Aventinus Eisbock (Frysedestilleret hvedeøl på 12%). Inden vi slutter af med et par Imperial Stouts, skal vi smage noget helt specielt fra Tyskland. Som så meget andet i ølverdenen blev denne Eisbock udviklet ved et tilfælde. Kom og få historien af mig eller på OnePints stand. Fra det originale tyske hvedeølsbryggeri i Bayern kan I her smage en frysedestilleret hvedebock. OnePint, stand D-11.
14. Mexican Standoff (Imperial Stout på 8,5%). Denne øl smagte jeg i Aalborg, mens den stadig var på tanken. Nu kan jeg så smage den færdige udgave af Mexican Standoff, en stout med vanilje, kanel, kakao og kaffe. Det kan ikke andet end være godt. Two Face Brewing, stand C-12.
15. Red Wedding: 2018 (Imperial Stout på 11,4%). Så blev det sort. Og godt. Red Wedding blev kåret som en af de 50 bedste øl i 2018 på RateBeer. Den skal naturligvis smages. Og er man ekstra nysgerrig, så kan man jo sammenligne 2018- og 2019-udgaverne. Fanø Bryghus, stand D-01.
16. Illusion (Imperial Stout på 12%). Vi slutter i Polen. Selv om der er mange gode polske øl, så er det bedste, jeg har smagt fra Polen, det sorte. Og vi slutter hos Browar Rockmill med en Imperial Stout tilsat kokos og kakao. Det var et stort hit sidste år, så hvorfor ikke i år. Ninkasira, stand C-23.
Dermed er mine anbefalinger til årets ølfestival i Lokotivværkstedet slut. Men husk at lade dig inspirere. At smage det samme, som vi plejer, udvider ikke vores horisont. Vær nysgerrig. Det giver nogle gange smagsoplevelser ud over det sædvanlige. Rigtig god ølfestival.
Da jeg i år skal servere øl på Det Lille Bryggeris stand, har jeg valgt ikke at tage en af de mere end 50 øl med fra René Hansens hånd. Der er over 20 nyheder, så kom forbi stand C-04 og få en af de gode øl og en ølsnak. Jeg er på standen torsdag og lørdag.
Vi ses til Ølfestival i Lokomotivværkstedet.
Mange ølhilsner
Claus Jacob Wordenskjold
Modtager af Danske Ølentusiasters Regionale Ølpris 2018
Wordenskjolds Ølklub – www.wordenskjold.eu
[ug_unik_standplan]