Samarbejdsbryg med gods i

Læs eller genlæs artiklen fra Ølentusiasten nr. 131 om Ærø Bryggeri og Ørbæk Bryggeris samarbejdsbryg, som serveres på Ølfestival 2023.

Ærø Bryggeri og Ørbæk Bryggeri gik sammen om et økologisk og fynsk bryg tilbage i oktober måned. I december inviterede de Ølentusiasten indenfor for at overvære den tunge Stout blive fyldt på whiskyfade. En øl, der skal serveres på Danske Ølentusiasters Ølfestival i maj

At bryggerier arbejder sammen om at levere øl til forbrugerne er ikke noget nyt, og det hører efterhånden til sjældenhederne, at man støder på et bryggeri, der ikke som minimum har et enkelt samarbejdsbryg i deres ølportfolio. Men måderne hvorpå man samarbejder, varierer naturligvis fra bryggeri til bryggeri og samarbejde til samarbejde. Tilbage i december blev Ølentusiasten inviteret inden for hos Ørbæk Bryggeri, for at se hvordan de to fynske bryggerier, Ørbæk og Ærø gør, når de går sammen om en øl.

2000 liter Stout  

I oktober måned begik Anders Høker Petersen, diplombrygger på Ærø Bryggeri, Mads Dideriksen og Rasmus Stokholm, henholdsvis administrativ brygmester og teknisk brygmester på Ørbæk Bryggeri en 10 % Stout, som skal modnes i seks måneder på friske whiskyfade fra Nyborg Destilleri. 

Det blev til 2000 liter øl brygget på de fem malte: pilsner, Cara Hell, Cara Red, Carafa, hvede- og chokolademalte. Øllet er tilsat brun farin for at opnå de 10 % styrke, som øllet rammer. 

Udover fylde og styrke betyder det også, at bryggerierne ikke nødvendigvis skal notere en udløbsdato på øllet. Andreas Falkenberg, der er produktionschef på Ørbæk Bryggeri, fortæller desuden, at den amerikanske Chinook-humle er brugt både som bitter- og aromahumle, og bidrager således med noter af gran, citrusfrugt og grapefrugt i det endelige øl.

Til at medvirke til øllets kompleksitet, og også som et symbol på det fynske samarbejde, benytter bryggerierne gær fra både Ørbæk og Ærø. Gær, som de hver især bruger i deres mørke øl; Brown Ales, Portere og Stouts.

Godt med valnødder

Et af de bidrag, som Ærø Bryggeri meget karakteristisk bidrager med – udover gæren, er tilsætningen af valnød og mængderne, der skal bruges, er ikke bare noget, man kan sjusse sig frem til.

”Under brygget i oktober, tog vi os god tid til at vurdere mængden af valnød, der senere skulle tilsætte whiskyfadene, og om dette skulle være ristet eller ikke ristet valnød. Vi fandt, at ristet valnød giver den bedste aroma og mest fylde til øllet,” siger Andreas Falkenberg. Mængden vil han ikke oplyse, men til gengæld kan han fortælle, at de kom frem til den ønskede mængde ved at lagringsteste de ristede valnødder i Ørbæks Symbiostout.

Hyldeblomst og valnødder?

De mange liter øl blev nænsomt fyldt på de friske fade, som har modnet whisky fra Nyborg Destilleri og de hele, ristede valnødder blev herefter fyldt på, og så er det ellers bare at vente til den 12. og 13. maj, hvor vi kan smage det endelige resultat på Ølfestivalen i Lokomotivværkstedet.

Erfaringerne fra samarbejdet har ifølge Andreas Falkenberg været så gode, at det ikke bliver det sidste samarbejde, vi kommer til at se mellem de to bryggerier:

”En ting er sikkert, det er, at vi skal lave et samarbejdsbryg på Ærø Bryggeri i det nye år (2023, red.). Måske bliver det noget mere friskt og fynsk, med både hyldeblomst og valnød?”

[ug_unik_standplan]