Billede af en rødgylden øl foran en pejs.

Bock

Bock er en historisk rig og smagsfuld øltype, der stammer fra middelalderens Tyskland. Dens oprindelse kan spores tilbage til byen Einbeck i det 14. århundrede, men den blev særligt populær i det 17. århundrede i München. Her blev øltypen kendt som ‘bock’, en forkortelse af Einbeck.

Karakteriseret ved sin dybe, ravfarvede til mørkebrune nuance og kraftige maltsmag, er bockøl kendt for sin relativt høje alkoholprocent, som typisk varierer mellem 6 % og 7,5 %. Øltypen er notorisk fyldig og karakteriseret ved en sødmefuld, men velafbalanceret profil, hvor maltsmagen spiller en dominerende rolle.

Den oprindelige bock var en overgæret øl, men med tiden og teknologiske fremskridt indenfor brygning, er mange moderne bockøl nu undergæret – en populær undtagelse er weizenbock, der er overgæret – hvilket bidrager til en renere smagsprofil.

Bockøl har gennem tiden udviklet flere varianter, som doppelbock og eisbock. Doppelbock, som blev populær i München, er en stærkere version med endnu mere fremtrædende maltsødme og højere alkoholindhold, ofte over 7 %. Eisbock, der fremkommer ved speciel metode, hvor man delvis fryser øllet og fjerner isen, for at stå tilbage med en øl, der er endnu kraftigere og mere koncentreret.

I dag brygges bock over hele verden og de fleste regioner har deres egne traditioner.. Fra de traditionelle tyske opskrifter til mere eksperimentelle mikrobryggede fortolkninger, fortsætter bock med at være en favorit blandt dem, der foretrækker en fyldig, maltet øloplevelse.



Bockøllets kendetegn

Oftest undergæret

6 – 7,5 % alkohol

Dyb rav til mørkbrun farve

Fyldig, maltet smag

Moderat til lav bitterhed



Smag en Bock på Ølfestival 2025

Avanceret søgning
[ug_unik_standplan]